utorak, 24. svibnja 2016.

PEČENI PUREĆI BATAK

Mada su ovakvi komadi veliki za pečenje u tavi, ja ih uvijek pripremam baš u njoj.
Rezultat je vrlo mekano meso koje se samo odvaja od kosti.
Za to je samo potrebno vrijeme. Ako su bataci jako veliki, sa dvije suprotne strane, meso razrežem do kosti, ali za ovakve, teške oko 500 gr, svaki, to ne činim.
Začinjene solju, sa malo suhog začina, bibera, ulja i grančicom ružmarina, ostavim ih da odstoje u frižideru par sati, a najbolje cijelu noć.
U dubokoj tavi, meso prepečem na tom ulju iz marinade. Dodam krupno izrezan luk. Tada polako podlijevam vodom. S vremena na vrijeme pogledam, okrenem, nikako ne probadajući vilicom. Tako sok ostane u mesu. Poklopac uvijek ostavim nahero da para po malo izlazi.
Masnoća koju sadrži koža, dovoljno će ga zamastiti. Sa gotovog mesa, kožu skinem i bacim.
Pred kraj oko bataka složim krupno izrezan krompir. Luk će dati kremastu strukturu saftu. Meni komadići ne smetaju, ali ko voli, može ih usitnini.
Poznato je kako žene usporedo rade puno poslova. Uz pripremu ovakvog ručka, predlažem odmor uz knjigu. Sve drugo može čekati, zato prioritet dajte sebi!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar