nedjelja, 25. rujna 2016.

PURETINA SA ĐUVEČOM

Prije par dana, najavili se gosti. Prijatelji, moje Dobojlije, u povratku kući s turneje po Bosni.
Uvijek me razveseli kad se ljudi sjete ljudi, ožive druženja u ovo turbulentno vrijeme.
Šta skuhati?
Jedna od ideja kako napraviti ručak s puretinom, koji gotov može ostati u rerni,  dok gosti ne dođu, da se ne ohladi, a u jednoj posudi sadrži sve što treba.
Veliki batak i zabatak, težine preko 2 kg, odvojila sam, razrezala  do kosti, natrljala solju i senfom, tek malo pouljila i polila s 1 dcl vode. Uz njega sam narezala veliku glavicu luka i stavila u pekač, pa u rernu na 200 C. Pečem meso s kožom, ali ju prije serviranja uklonim.
U rerni 1.5 sat uz povremeno okretanje i prelijevanje saftom koji je meso puštalo.
Tada sam puretinu izvadila i na dno pekača složila komade mrkve, peršuna, paprike, paradajza, malo patlidžana, bijelog luka. Po svemu polovice krompira srednje veličine, pa meso. Opet pod poklopcem, u rernu.
Nakon 45 min sam otklopila da meso dobije hrskavu koricu.  Odstajalo je malo dok su došli, ali se nije ohladilo. Razrezala sam meso na komade, pa zagrabila s dna posude kroz sve slojeve ovog jela.
Ručak pun safta, koji se jede i kašikom i vilicom i nožem.
Nama je prijalo!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar