petak, 26. svibnja 2017.

ŠKEMBIĆI

Škembići-tripice-fileki ili su Vas osvojili, ili Vas zauvijek odbili. Mislim da nema neodlučnih, kad je o njima riječ.
Pamtim pripremu škembića u roditeljskoj kući, kad su se na verandi, u velikom loncu, kuhali par sati. Miris koji otpuštaju, zaista je vrlo neugodan.
Medjutim, usporedim ih sa bakalarom, koji takodjer ima tu karakteristiku. Na početku očajan, na kraju famozan.
Danas se škembići mogu kupiti pakirani po 500 gr, već skuhani i izrezani na rezance. Takve sam ih i ja nabavila. Specijalitet u Bosni, Hrvatskoj, Italiji...
Priprema ovog recepta počinje kuhanjem, zajedno s povrćem za juhu i s par listova lovora.
Kad omekšaju, procijedim ih, ali vodu sačuvam.
Prodinstam veliku glavicu luka, da dobro zastakli, pa mu dodam škembiće. Po malo podlijevam vodom u kojoj su se kuhali.
Povrće ispasiram i vratim u šerpu. Izrežem i jedan krompir, koji čim se skuha, vilicom zgnječim u saftu.
Začinim solju, crvenom začinskom paprikom, s malo paradajz sosa, biberom i jednom kašikom jabukovog sirćeta .
Postoji puno načina pripreme škembića, pa ću objaviti još par, kako su smo ih jeli u našoj kući.
Danas smo uživali u ovoj gustoj čorbi koja se jede samo s kruhom.
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!




2 komentara:

  1. Mi ih volimo.Ovde možemo nabaviti one koje su već delimično kuvane pa jedu i oni kojima miris pri kuvanju ne odgovara.Lep je tvoj recept

    OdgovoriIzbriši