srijeda, 14. lipnja 2017.

MUSAKA S TIKVICAMA


Dan ljetni!
Na Trgu francuske revolucije, 31 C ! Isijava vrelina iz asfalta. Što brže bih obavila sve što imam. U agenciji mi s vrata nude vodu, a  staro zdanje na Ilici, prosto samo osvježava.
Brzo obavljam što imam, pa se Selskom probijamo put Novog Zagreba.
Maturanti na sve strane zagrljeni. Na prijelazu, svi u kratkim hlačicama, zagrljeni, nogu išaranih potpisima. Stavljam ruku na čelo, majko mila ko će ovo oprati, pa se smijemo, a oni u nekom svom filmu, odlaze put parka na Knežiji.
Mala kratka slika jednog podneva u Zagrebu.
...ali, vratimo se kuhanju.
Sjeckam začas dva luka na listiće, par čena bijeloga. Polako se prže. Na njih dodam 400 gr mljevene junetine. Naribam dvije mrkve i jedan veliki krompir. Soli, začinske paprike, bibera...pa svako malo okrenem...Podlijem s deci vode.
Ribež za kupus, poslužiće za tikvice. Ne gulim ih. Začas puna zdjela ploškica iste debljine.
Malo ulja u tepsiju br 30, pa ukrug poslagane tikvice. Na njih pola fila. Opet tikvice, fil, tikvice!
,, Biraš ljepše za zadnji red!,,
,,Pa, biram! Neka mi je lijepa musaka!,,
Rerna na 200 C, vrela!
Pouljim malo, pokrijem folijom i stavim peći.
On umutio 4 jaja, par kašika vrhnja, ja dolila 2 deci mlijeka. Soli kašičicu!
Nakon 20 minuta, izvadim musaku. Tikvice mekane. Polijevam kutlačicom , malo po malo, da što više nadjeva ostane na vrhu, pa vratim, otkrivene, dok fino ne porumeni.
On odnese 2 trokutića na posao, teti jedan, u Dubravu. Ostade nam dosta i za ručak i za večeru!
Odlučite li se za ovu jednostavnu musaku, jer vrijeme je tikvica, neka Vam je u slast!





Broj komentara: 5:

  1. e, stvarno! Zamisli da mi nije nikad palo na pamet da ovako ređam musaku sa tikvicama - kako je super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim razne musake, uljevake i slična jela, slagati u ovakve tepsije. Dok su dečki bili mali, ti su im se trokutasti oblici na tanjurima jako svidjali. Kao torta. Posebno obratim pažnju na polagano polijevanje smjesi jajima. Ako se samo izlije, prodje na dno i gornji je sloj suh. Ovako, po malo, ostane fina žuta glazura...Pozdrav!

      Izbriši
  2. Uh stvarno voliš tri puta za redom:) Šala na stranu zaista lepo izgleda

    OdgovoriIzbriši