ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

PEČENA TELETINA

Najlakše je meso ispeći. Staviš u rernu i gotovo!
Pa, ne znam baš!!!
Teletinu sam jučer pripremala za sedam osoba. Najprije, dobar komad mesa. Koji dio kupiti? Bilo je u mesnici fine plećke i rebara.  Odlučih se za ovo drugo. Mesar ponudi svoj odabrani komad, više prema vratu s ,,teškim kostima,, ali nauči kuharica s vremenom, pa uz smiješak tražim onaj na dnu, komad rebara i dio koji na sebi drži flam, potpuno bez kosti. Lijep komad od 3.5 kg!
Sad se mesar smješka i zamotava meso u celofan, pa veže vrećicu. Cijena prihvatljiva, a ručak sigurno izvrstan.
Oprala, izrezala na veće komade, pa u šoljicu stavila dobru kašiku soli i papra. Tako znam koju količinu začina ću potrošiti. Nikakva Vegeta i slični dodaci nisu potrebni. Neka ne kvare okus mesu.
Utrljala ga u svaki nabor, pa sve pouljila i vratila u vrećicu u kojoj je kupljeno, stavila ju u zdjelu, pa u frižider. Tokom dana ću onu vrećicu samo par puta okrenuti da se sokovi lijepo rasporede.
Navečer pripremila tepsiju za pečenje da u sitne jutarnje sate ne lupkam.
U cik zore, pogledam na sat..5..Taman. Ono meso iz vrećice istresem u tepsiju, pokrijem folijom i u rernu, na 180 C, pa nazad u san..
Kad je jutarnja kavica bila gotova, oko 8. 30, gotovo bilo i pečenje. Meso fino, mekano. Potrošena struja po jeftinoj tarifi.
Sat vremena prije ručka, opet vrela rerna. Meso na velikom tanjuru, izrezano na manje komade. Odlila masnoće, pa u ostatak stavila jedan veliki luk i male sitne krompiriće, samo dobro oprane.
Kad su se ispekli, medju njih složila meso i za 10 minuta isključila.
Najlakše je ispeći meso. Samo staviš u rernu!
Pa, ne znam, baš! Bitno je izabrati komade koji nisu potpuno krti. Ispeći tako da se sačuva sočnost.
Za manji broj osoba, pripremam ga obavezno u šerpi, podlijevajući, ali ovako velike količine ostati će sočne u rerni, jedino na niskoj temperaturi i pokrivene.
Pripremila ovale za serviranje, ali moji gosti primaknuše svoje tanjure do ruba stola i napraviše mjesta cijeloj tepsiji. Smiješak kuharice, smiješak mojih dragih...Šta poželjeti više?
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!


2 komentara:

  1. e pa stvareno si domaćica i po! Nikada nisam znala kako da spremim meso za veću družinu. Sad si me lepo naučila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kato moja...
      Mislim da i takav meni treba na repertoar. Šta napraviti a da domaćica ne padne od umora dok sve pripremi. Slijedi još jedno takvo jelo. Ko god je probao, uživao. Hvala ti puno!

      Izbriši