utorak, 17. listopada 2017.

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM

Koliko god ih puta napravim, uvijek nanovo oduševljena okusom, mirisom i izgledom.
Paprika, krompir, luk, vrhnje i mlijeko! Kako su ove namirnice toliko dobar spoj?
Odmiče jesen, ali ih još ima. Možda zadnje pripremljene ovako.
Na maslinovom ulju sam izdinstala veću glavicu luka. Paprike poredala u manju posudu, čisto da vidim koliko ih stane. Birala crvene!
Kolutove oko peteljki izrezala u luk da zamirišu, pa u teflon tavi sve lijepo upržila.
Krompir sitno isjeckala, ribani u ovom jelu i krompiruši ne priznajem, pa ga dodala na luk. Od začina, samo osnovni, sol i biber.
Okretala desetak minuta, da malo omekša. Tada, po svemu kašiku brašna i kašiku vrhnja. Dobro promiješala i napunila paprike. Peršunova lista, po svemu.. Ostatak fila, oko njih. Taj ostatak, posebno fin, pa ga uvijek planiram.
Pekla na 200 C oko 40 minuta. Kad je jedna strana lijepo zarumenila, pažljivo svaku papričicu okrenula na suprotnu stranu.
U pola čaše mlijeka izmiješala dobru kašiku vrhnja, pa ih time prelila. Još par minuta...i isključila..
,, Pa, šta je u njima toliko fino? Šta je u ovom krompiru? Sitne ove kockice!,,
,,Dobro, je l da? Samo jedi!,,
U slast Vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar