četvrtak, 18. siječnja 2018.

JADRANSKA BARAKUDA

Lijepa je ribarnica na zagrebačkom Dolcu. U ponudi svih mogućih vrsta ribe. Većinu ih nikad u životu nisam kušala. Tako je i s barakudom. Iskreno, nisam znala da ih ima u Jadranu, pa sam se malo informirala.
Poznata kao škaram, škaren, škarm, jaglunić, morska štuka, štukan, štukovac, ali i kao jadranska barakuda čijoj porodici pripada. Naraste i do 1.6 m i 6 kg težine.
Vretenastog tijela, velikih očiju, s ustima punim oštrih zuba, izuzetno malim perajama, ova riba nastanjuje uglavnom južni Jadran, ali kako i ribe migriraju, prava barakuda je ulovljena i u riječkom akvatoriju.
Pliva uz obalu, pa ju neki smatraju opasnom i za kupače.
Ali,....pričamo o kuhanju.
Friška, bistrih očiju, tvrdog tijela, pristupačne cijene, još uz preporuku jednog naočitog gospodina s dalmatinskim naglaskom, koji ju je prije mene kupovao, odlučih za ručak pripremiti barakude.
Četiri komada u kilogramu. Dužina svake skoro 30 cm.
Očišćene, samo sam dobro oprala i ostavila da se ocijede na kuhinjskom papiru.
Rerna na 200 C. Ribu posolila iznutra i izvana, polila s maslinovim uljem i na pečenje.
20 minuta je sasvim dovoljno.
Nakon prvih 10 min, kistom premazala  onim istim uljem što se s nje slilo.
E, sad, okus!
Predivan!
Samo kičma, sitnih kostiju nema. Meso sočno, prefino!
Ova, sad za mene, postaje omiljena riba.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast....a na moru, ne mislite na barakude...što je sudbina, sudbina je!



Nema komentara:

Objavi komentar