četvrtak, 22. veljače 2018.

PUREĆE ŠNICLE U UMAKU OD GLJIVA

Rijetko mi se učini da ne znam šta skuhati..Tu samu pomisao, vrlo brzo demantiram. Pojavi se u mislima puno jela koja dugo nisam pripremila 
Isto se desilo i jučer.
,,Brijao,, ledeni vjetar, tržnicom.
Pola stolova zjapilo prazno, a ono malo ljudi umotano, da im samo oči vire ispod kapa i šalova.
Kukaju na ledene prste. Jedan drugome prodaju robu, pa jedan čovjek u cijelom nizu štandova. Ostali se griju u obližnjem bircu.
I kupaca malo.
Brzo sam u glavi slagala meni.
Kupih 3 babure, lijepe, crvene.
Iznenadi me vrlo umjerena cijena jer sve tri platih 8 kn/1E.
Liftom brzo i razizemlje, zatvoreni dio tržnice, gdje je toplo i vri od ljudi i robe.
Danas sam naumila peći pureće šnicle.
Lijepo ih nasolila, pouljila, natrljala curyijem i pustila da malo odleže.
Pola kg šampinjona, dobro obrisala papirnatim ručnikom i narezala na četvrtine.
Paprike na debele šnite, u zdjeli pouljila, pa na vrelu suhu roštilj tavu.
Okretala, prevrtala dok nisu upola omekšale.
Njih na tanjur, gljive u tavu.
U drugoj tavi, na maslinovom ulju, prepekla file od purećih prsa. Kad su porumenila, upola ih poklopila i lagano pekla oko 40 minuta. Povremeno po malo podlijevala toplom vodom. Nikad meso ne probadam vilicom, kako bi se sok zadržao u svakom komadu.
U lonac 3 čaše vode. Čim je zakipila ubacila čašu integralne riže i posolila. Kuhala je na tihom, 40 min.
Meso omekšalo. Prebacila ga na tanjur, a na ulju prodinstala glavicu luka. Rezala ga na listiće. Želim da se u umaku osjete komadići finog luka. Primio na sebe talog od puretine. U njega i 2 čena češnjaka. Pustio miris.
Tada umiješala pečene gljive, kašiku brašna i zalila s 3 dcl vrhnja. Dodala još samo malo vode. Gljive pripremljene na ovaj način, dodaju okus cijelom jelu i puno su ukusnije od dinstanih.
U zdjelu umak od gljiva.
Na njega šnicle.
U drugu rižu.
Na njih pečene paprike!
Zadovoljna kuharica, pregaču skinula i bacila je na pranje!
Odlučite li se za pripremu, sigurno će Vam biti u slast!






Nema komentara:

Objavi komentar