utorak, 20. ožujka 2018.

DOMAĆI KRUH

Kad planiram ručak, koji se peče u pećnici, uvijek pečem i kruh. Ponekad zbog ovog drugog, planiram ovo prvo, pa se vremenom povezali u par.
Stane kraj tepsije uvijek i kalup za jednu štrucu.
Zamiješen od nekoliko vrsta brašna, zbijen je i zasitan, pa ovakav kruščić traje par dana.
Ukupno 500 grama, brašna od raži, heljde, slanutka,  sa tek jednom šakom bijeloga. Uspem i svih sjemenki koje u kuhinji imam. Ulijem malo maslinova ulja i žlicu jabučnog octa. Kašičicu soli.
Dodam uzašao kvasac i zamijesim toplom vodom.
Svi termini o kvasanju, vezani su za toplinu prostorije.
Uglavnom, premiješeno tijesto, lijepo zaglađeno, malo nadolazi i u kalupu. On ga fino oblikuje.
15 min na 200, a 45 min na 180C, klasična je moja mjera. Kod ovakvog tijesta, da bi kruh bio sigurno ispečen i u sredini, smanjim temperaturu na 150C i dodatno ga još kratko držim u pećnici ,,da se istišti,,.
Da kora omekani, na pečene štruce, okrenem šalice za kavu, pa one učine svoju čaroliju ( biti će da je sve stvar fizike).
Uglavnom, kruščić lijepo omekša.
Okus? Kao kakav kolač! Bolji kruh, od svakog kupovnog!!!
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar