petak, 16. ožujka 2018.

TELETINA S MLINCIMA

Kad nemaš vremena za izradu domaćih mlinaca, kupiš gotove. Ponuda velika, pa oštrim okom biraš one najbolje. Isprobaš i tu se stalno vraćaš.
Mlince u mnogim receptima vežu u kompletić s mesom peradi, al meni fini i uz teletinu.
Kad smo bili djeca, na pitanje: ,, Šta najviše voliš jesti?,, odgovarali smo, ,,pečenje,,!
Ko da je pečenja bilo često! Jeli smo variva.
Ovo pečenje sam pekla u šerpi. Takvo je puno mekše i sočnije.
Komade telećih rebara, nasolila, pobiberila, utrljala začine. Prepekla da dobije koricu, dobro zamiriše pa smanjila. Tek tada, uz nju ubacila komade luka.
Okrećući meso, svaki put, taj luk stiskala na dno, pa je ubrzo nestao u saftu.
Mlince izlomila i ubacila u kipuću posoljenu vodu. Izmiješala ih, pustila da proključaju i ocijedila u cjedilu. Komadi su to tijesta, kao krpe. Ako poklopljenu šerpu nagnem, cijedeći, uvijek mi nekako te vode ostane zarobljene, pa ona kasnije previše razvodni saft.
Dakle, ( uporeba i pranje velikog cjedila ljepljivog od škroba, neizostavno). I ovo ,,veliko,, neizostavno. Skliski mlinci, krenu iz šerpe, bježe....začas odu u sudoper...bilo je i toga, naravno. Učiš dok si živ. Pogriješiš. Nećeš, drugi put!
Meso na tanjur, malčice vode u onu ljepotu od safta. Pustim da provri, pa umiješam mlince. Teletinu poslažem po vrhu i sve skupa kratko zapečem u pećnici.
Uz kakvu sočnu salatu, ispunjenje dječjih želja o najboljem ručku.
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar