četvrtak, 15. veljače 2018.

VARIVO OD GRAHA I KISELE REPE

Dodaci grahu, koje živeći u Bosni, nisam niti poznavala, posebno mi zanimljivi.
Bilo da se radi o ječmu, kukuruzu, tjestenini, repi...dajući gustoću ili mijenjajući okus i izgled, varivo od graha čine sasvim drugim jelom.
Ovaj sam put na tržnici kupila bijeli grah, tetovac i pola kg kisele repe.
Grah namočila u toploj vodi, noć prije. Dobro oprala, prokuhala, bacila vodu i stavila kuhati u novoj.
Na maslinovom ulju propržila 200 gr mljevene junetine, sitno nasjeckala korjenastog povrća, obje vrste luka, pa pridružila grahu.
Kiselu repu ocijedila i brzo isprala, tek toliko da previše ne zakiseli jelo.
Kuhala sam je desetak minuta i dodala grahu, kad je već bio pri kraju.
Od začina, soli i papra.
Za hladnu zapršku, izmiješala malo brašna, začinske paprike, paradajza iz tube, pa razrijedila vodom. Promiješala da nestanu grudice i ukuhala u grah.
Isključila nakon 1o min!
U hladne dane, kad se zima konačno vratila u naš grad, ovo toplo varivo jako prija!
Odlučite li se za pripremu neka Vam je u slast!




2 komentara:

  1. Koja ti je to kisela repa? Ona sa crnom opnom, alična cvekli? Nisam ni čula za ovo jelo, a liči da je baš dobro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kato moja, to ti je ona bijela, veličine krupnije jabuke. Prema izdanku uma nježno ljubičasto ...Jako fino jelo. Repa nema jak okus, baš naprotiv, pa grah bude blag.

    OdgovoriIzbriši