Ova današnja, oduzela nam cijeli dan.Od nabave po zagrebačkim tržnicama, hodanja medju štandovima, biranja, zagledanja..Od one naše dobojske, ostala mi dobro naučena lekcija da pogledom probirem baš prave namirnice U ovoj bogatoj ljetnoj ponudi, ima se šta izabrat....Naučio djed!!! Muž samo prihvaćao cekere i nosio u auto..
Baš sam omiljenoj prodavačici rekla kako radi u najšarenijem dućanu...Ona meni, kao da je znala..,,U slast da vam bude!!!
Dakle, turšija traži fino, zdravo povrće. Kupila sam 5kg bijelog, mekanog kupusa, 8 kg paradajz paprike, one žute koja ostane uvijek čvrsta,1 kg mrkve, celer korijen od 500 gr, 2 kg zelenog paradajza...al baš zelenog, bez onih crvenkastih nijansi, 300gr luka kozjaka, ali umjesto njega mogu male glavičice luka,5 kg krastavaca srednje veličine i 3 kg karfiola.
Dok se čisti i pere, kuham hladni naljev. Osnovna mjera je 5 l vode, čaša od 2 dcl soli, čaša šećera, pa kad prokuha uliti 1 l alkoholnog octa i umiješati 1 vinobran.
Za ovu mjeru povrća skuhala sam 3 mjere hladnog naljeva. Naravno, vinobran se može smanjiti.
Izmiješano, poslagano u bačvicu i pritisnuto pritiskivačem, hladnim se zalije, te ostavi pokriveno krpom. Par dana valja pratiti proces i dolijevati naljev ako ga usfali. Tada zatvoriti i čekati zimu...
I uz teletinu i uz dobru maslenicu...perfektno..
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar