srijeda, 28. listopada 2015.

SIR OD DUNJA-KITNKEZ

Šta je to sir od dunja? Pa, jedna fina poslastica u vidu voćnog želea.
Dunje su simbol jeseni, simbol starina...Dunje na ormaru! Dunjo moja! Miris dunja!
Jučer sam napravila sir od dunja. Probati se može odmah, ali tek nakon izvjesnog vremena, kad se osuši serviraću ga ukućanima.
Napravila sam ga na jedan novi način. Zna se da plod dunje pektin skriva u kori i srčici. Zadržala sam koru jer su ove bile dosta crvljive. Dakle, očišćene, s korom, izrezane na male komadiće izvagala sam i potopila u vodu. Imala sam kilogram dunja. Kuhale su se 20 minuta.
Procijedila sam voće, a u vodu dodala malo šećera, prokuhala i sok ostavila na hladjenje.
U isto vrijeme, u drugu posudu nalila sam 2 dcl vode i nasula 500 gr šećera. Polako se otopio i na jakoj vatri karamelizirao.
Dunje sam usitnila štapnim mikserom i dodala na karamel. Ukuhavala sam smjesu oko 1 sat na jačoj vatri, stalno miješajući.Dodala sok od jednog limuna, pa čekala  da se dobro zgusne i masa bude suha.
Modlice od šapa sam nauljila, te napunila smjesom.
Po želji u ovu se smjesu mogu dodati orasi.
Nakon 24 sata sam ih iskrenula na papirne salvete. Pokrivene gazom, nek se suše 20-tak dana.
Jesmo li odmah probali sir? Bome, jesmo! Izrstan je!
U slast vam bilo!








1 komentar: