Ona koja nas je othranila, najbolja mi je. Njome othranih svoju djecu...
Općenito bosanska hrana nije masna. Najčešće su to kuhana jela, sva u jednom loncu, dolme, musake i pite.
Neki mali trikovi da se sve kupljeno i iskoristi, odlika su domaćica, pa s toga i ovaj recept.
Volim kuhati čorbe od raznih vrsta povrća. Postupak je sličan. Svi koji su probali, pohvališe!
Cvijet karfiola u jedno jelo, a zdravi listovi, u drugo. Koristim ih na nekoliko načina, ali ovaj sam put napravila čorbu.
U sjeckalici usitnjena glavičica luka, krompir i mrkva, fino su se prodinstale na malo ulja. Na njih sam dodala na trakice izrezane listiće i podlila tekućinom od pola mlijeka, pola vode. Malo soli, bibera, nekog suhog začina, pa pustiti da kratko prokuha.
Po želji dodati kašiku vrhnja u zdjelice.
Vrlo lagana i osvježavajuća čorbica, ali i način da listove karfiola upotrijebimo!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar