četvrtak, 3. ožujka 2016.

MUZGAVCI S KROMPIROM

Po svom obliku, muzgavci, Eledone, vrlo su slični hobotnicama, Octopusima. Razlika je u veličini, jer su prvi daleko manji, pa malene i srednje hobotnice ponekad ponesu krivo ime. 
Ipak, Eledone, muzgavci, imaju jednu zanimljivu posebnost, a to je jedan red prijanjaljki na svojim krakovima. Sve ostalo je na prvi pogled isto. Glavonožac, koji se može pripremati na salatu, na lešo, pečen sa krompirom, na rižoto, na brudet...
Najčešće ga pravim baš ovako.
Kupila sam ih očišćene, ali je nabitnije maknuti utrobu, dio glave i izvaditi zub iz centra krakova. Za tri osobe dovoljan ih je 1 kilogram.  Temeljito oprati od pijeska koji završi u njihovom tijelu.
Cijele muzgavce, skuhala sam u vodi sa par zrna bibera i listom lovora.
Čin su omekšali, izvadila sam ih na dasku i narezala na sitne komade. U istu vodu stavim kuhati kockice krompira. Obično stavim istu količinu kao i muzgavaca..
Na malo maslinova ulja narežem  čeno-dva, češnjaka i zagrijavam dok ne pusti miris. Odmah dodam muzgavce i samo kratko okrenem na ulju. Tada umiješam skuhani krompir, a sočnost ,,dotjeram,, vodom u kojoj se sve kuhalo. Malo peršunova lista, malo bibera, soli, još koja kap maslinova ulja preko svega u tanjuru....i naravno, čaša dalmatinskog-crnog!
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!










1 komentar: