nedjelja, 10. svibnja 2020.

KROMPIR S POVRĆEM

U one dane kad pripremam ručak samo za sebe, pa se ideje vrte oko povrća, sočnog, dovoljnog za kompletan obrok.
Jela koja su poklopljena, pa namirnice same otpuštaju svoj sok, sljube se i prožmu, stvore jednu finu kremoznost.
Bosanka, ko Bosanka, voli jela s vrhnjem, pa se ono lako uklopi u mnoga jela. S krompirom i paprikama, najlakše.
Ovdje se lijepo ustakljena glavičica luka, u dubokoj tavi, mom omiljenom sudju, koje na sebe ne lijepi namirnice.
Na njoj komad mesnate paprike, na kockice. Zamirisala je, malo zacrvenila ulje.
S njom, na kolutove mrkva, malo sve zažutila.
( To žutilo iz mrkve, kad se ovako, malo okrene na ulju, posebno mi drago. Oboji i čorbe i juhe i variva.)
Po svemu krompir.
Posoljeno, popapreno, polako omekšalo i dovelo ovo jelo do kraja.
Tu i tamo, provirila pod poklopac, nježno pomaknula drvenom kuhačom...pomirisala fine mirise domaće hrane.
Malo vrhnja, koje se razlije i istopi, zgusne saft.
Obožavam ovakva jela!
Skromna i jednostavna!
(Uz sve toplog domaćeg kruha, koji mi baš paše uz ovakva jela, ali o njemu u sljedećem postu.)
Meni dosta!
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar