petak, 25. kolovoza 2017.

ORADA IZ PEĆNICE

Divna su ljetna jutra.
Ovako na kraju osmog mjeseca, osjetno više ljudi u gradu. Parking ispred zgrade popunjen do zadnjeg mjesta, tramvaji i autobusi dupke puni. Vratio se Zagreb s mora!
Isto je i ujutro, u sedam, kad iz Trnskog krećem put Dolca.
Izbor ribe, najbolji je rano ujutro.
Skupljam savjete o pripremi ribe. Kako, ono što skuham, mora zadovoljiti ukus i drugih ljudi, a ne samo mojih ukućana, zadaća je tim teža.
Najprije tražim savjete o tome ko prodaje ribu iz naših mora. Ponuda ogromna, ali i ribe odasvud. Polako obilazim i pratim da su oči ribe bistre i ispučene, da je utroba čvrsta, a ne splasnula, da su škrge svježe.
Skupa je, pa prodavači nude i besplatno čišćenje.
Danas u cekeru četiri orade. U svakoj oko 350 gr. Biće to fini, zdravi ručak!
Pod tekućom vodom operem ribu, posušim i stavim na papir za pečenje. Malo soli u utrobu, malo i mljevenog ružmarina. Dobar je i timijan. Natrljam solju i po koži, pa polijem s malo maslinova ulja. Prozirnu foliju po tepsiji i u frižider.
Pola sata prije ručka, pećnica je ugrijana na 275C. Pečem ribe oko 20minuta.
Unutra sočna i ukusna, okolo nikad prepečena. To je naročito bitno!
Još čaša dalmatinskog, domaćeg...
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!






Nema komentara:

Objavi komentar