nedjelja, 14. siječnja 2018.

PRŽENI GAVUNI

Gavuni prženi, odličan izbor za zdrav ručak.
U zadnjem trenu ugledah punu kašetu.
Prodavač u ribarnici ih uze na dlan, da pokaže koliko su friški.
Pažljivo ih donijela, pažljivo u cjedilu isprala pod blagim mlazom vode, jer su sitni i nježni.
Okapala, pa istresla na papir da se posuše.
Gavuni su sitne ribice. Ne čiste se i jedu se cijele.
U tavicu maslinovo ulje. Postojano je i na njemu se smije pržiti. Ne treba ga previše zagrijati.
Tada u vrećicu za zamrzavanje, naspem oštrog brašna. U njega šaku gavuna. Blago protresem, pa prosijem brašno.
Ponavljam postupak, kako ih pržim.
U ulje najprije spustim jednog. Ako se oko njega pjeni, dovoljno je vrelo. Nikad ih u jednoj turi ne stavim previše. Rashlade ga i tada se ribice kuhaju.
Prvu turu vadim na papirnati ručnik, pa kad se malo okapaju, u zdjelu, koju također obložim
Čim su svi ispečeni, posolim ih. Na tanjuru polijem s malo maslinova ulja.
Uz ribice pečeni batat i blitva s krompirima na lešo.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!




Nema komentara:

Objavi komentar