Stranice

nedjelja, 30. kolovoza 2015.

PUNJENE PAPRIKE U PARADAJZ SOSU

Razna mjesta stanovanja, razni načini pripreme hrane. Kako su punjene paprike uobičajena hrana na ovim prostorima, svud rado prihvaćene, tako i njih naučih praviti na puno načina.
U Bosni ne postoji pojam ,,ćufte u paprici,, kao ovdje. Kako samu papriku u ovom jelu, malo ko voli, uobičajeno je da se dio filuje, a dio fila oblikuje u ćufte. Miris i okus su tu i svi zadovoljni.
Malim sam trikom zadržala i okus kuhane paprike, finim.
Napunjene klasičnim nadjevom od mljevene junetine, riže, luka, jednog i drugog, malo vode, soli, crvene paprike, Vegete, paprike stavim na vruće ulje i sa svih strana zapečem. Dobijem onaj poželjni okus i miris pečene paprike. Tek tad ih prelijem mješavinom paradajz sosa, vode i malo brašna. Ove komponente jednostavno, hladne izmiješam vilicom, kako bi nestalo grudica.
 Klasičnoj sam zapršci odavno zatvorila vrata svoje kuhinje.
 U ljetne dane narežem i svježeg paradajza, a zimi dodam komade zaladjenog. Malo peršuna, grančica celera, koja da jednu finu aromu...mrva bibera....Zamiriše cijela kuća...a i šire..
Uz pire krompir, meni je ovo savršen ručak!
U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar