ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

,,PUREVINA,,

Pod ovim nazivom je jelo koje  moja majka godinama priprema. Izraz sam samo u Tuzli čula i nigdje više.
Kupih dobar komad flama. Poznat mesar, nasmiješi se kad dođemo, pa uvijek nešto i sam preporuči.
Recept je, da nema recepta. Meso posoljeno, podliveno vodom, na laganoj ,,vatri,, upola poklopljeno, dok potpuno ne omekša. Voda ukuha, meso se malo zapeče, al ostane sočno.. Nikakvih dodatnih začina, nikakve masnoće.
Bit ove objave je i izbor mesa. Zašto bi pečenje bilo samo od najfinijih komada, najskupljih. Ovaj je flam upola jeftiniji, a okus i miris, fantastični. Ne zaostaju za najboljom šniclom.
Posao domaćina u kući i jeste biti umješan sa vodjenjem kućnog budžeta. Kroz izbor namirnica, izbor vrsta hrane, ali i razne trikove, ona osoba koja stavi pregaču i stane za šporet, čuda može napraviti. Ako smo voljni dati svoje vrijeme, savladati vještine, tad je u našim rukama pravi čarobni štapić!
U slast vam bilo! ..I ne zaboravite se nasmiješiti mesaru..




1 komentar:

  1. Hvala Vam na podsjećanju, Selma! Odavno se pitam da li sam dobro zapamtio ime ovog divnog jela pošto već dugo vremena ne živim u Tuzli i nemam priliku da ga čujem. Zato sam odlučio da pitam Google i posrećilo mi se da dođem do Vašeg bloga i do odgovora. Iako nisam bio siguran u ime purevine, ne znači da nisam uživao u purevini, koju moja supruga često kuha i koju smatram za jedno od najukusnijih jela.

    OdgovoriIzbriši