četvrtak, 22. listopada 2015.

MLADI GRAH

Puno lakše probavljiv, pogodan za pripremu variva, zapečenih jela, ali i salata. Baš zbog toga, ljeti kupujem, čistim i zamrzavam. Od kilograma graha u ljusci, najčešće oko 450 gr zrna.
Jučer sam ga pravila sa junetinom. Komad flama, kuhala sam u malo vode. Dio pripreme koji ne zahtijeva previše pažnje.
Obično smo grah imali na onoj strani avlije, koja gleda prema Usori. Uski pojas, dobro osunčan. U nekoliko dugih redova, uz samu kuću, a s druge strane, sve do žive ograde.
Sjećam se tog branja, kad su stabljike bile visoke daleko gore iznad moje glave. Mahune prosušene, listovi veliki, ljepljivi, kačili su se za odjeću. Neopisiv strah, dječji. Svejedno bih pratila u stopu mog dragog životnog učitelja i punila kantu. Zajedno bismo ga čistili, pod groždjem i zdjelu sa zrnima nosili u kuću.
Iskoči taj mali segment djetinjstva, svaki put kad  pravim ovo jelo.
Voda u kojoj je meso, skoro je uvrila, pa u nju dodajem nasjeckan crveni luk, jednu poveliku glavicu, koje čeno bijeloga, mrkve na debele šnite, kombinaciju prodinstanog, ljetnog povrća koju sam baš za ove prilike zaledila. U njoj je paprika, patlidžan, komadi paradajza. Na sve to mladi grah.
Nek je u varivu kašičica soli, malo bibera, malo crvene paprike, malo ljute..Podliveno, nek se polako kuha.
Gusto varivo, od svog tog povrća, neće trebati nikakvo dodatno zgušnjavanje.
Peršuna medju prstima po svemu, kad bude gotovo.
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar