ponedjeljak, 19. listopada 2015.

PODVARAK SA SLATKIM KUPUSOM

Kad god kiselimo kupus, ostane par glavica. Čovjek, ko čovjek, uvijek u strahu sa ne fali.Tako su, u mojoj kuhinji, ostale četiri velike glavice. Dvije poklanjam, od jedne će biti salata za par dana, a od ove najveće, fini podvarak. Od slatkog kupusa, jednako ukusan i dobar.
Cijelo sam pile izrezala na komade, posolila, pobiberila i dobro utrljala začine. Ostavila sam ih da odstoje u frižideru par sati, do pečenja.
Tad sam ih složila u tepsiju i na 200C pekla oko 45 minuta. Nek se uhvati fina korica.
Kupus sam naribala na ribež, pa spustila na izdinstanu glavicu luka. Kupus, ko kupus! Učini se da ga je previše, a onda, čim se posoli, malo prodinsta, upola nestane. Nikakvom vodom ne podlijevam, već samo na umjerenoj vatri miješam. Začinim sa malo crvene paprike.
Pečenu piletinu izvadim, odlijem višak ulja, pa u tepsiju stavim kupus. Čim ga promiješam, onaj fini talog od pečenja, začiniće ga i obojiti.
Nek se peče dok ne dobije koricu, pa tek tad na njega složim komade mesa. Još koju minutu u pećnicu, tek da se sve sjedini.
Ko ga voli, uživaće u ovom jelu. Za one, koji u mojoj kući, baš nisu ljubitelji slatkog kupusa, dodala sam malo krompirića. 
U slast vam bilo!

1 komentar: