četvrtak, 28. siječnja 2016.

KRUH SA ZAČINSKIM BILJEM

Volim more. Volim sunce i toplinu. Ipak, ono što me svaki put ponovo i ponovo očara, miris je Mediterana. U one dugačke sunčane dane, kad je odmor od jutra do noći, pa sati prolaze polako, osluškivanje zvukova zrikavaca, zaglušljivo, a opet ugodno, šum valova i udisaji najugodnijeg zraka na svijetu. Šta je to u njemu? Čime je sve namirisan? Terapija za sva čula. Baš volim more...
Mirisalo je danas u mojoj kući na Mediteran.... na ružmarin, origano, majčinu dušicu, timijan, domaće maslinovo ulje. Pomiješali se mirisi sa onim od vrelog kruha.
 Recept je moje drage prijateljice Zorice ! Vjerujem da će uskoro biti i vaš!
Pravila sam duplu mjeru, pa je u zdjeli kilogram glatkog brašna, svježi kvasac, kašika šećera i toplo mlijeko. Čim je kvasac nakvasao, dodala sam dcl maslinova ulja, kašiku soli, pa mlijekom zamijesila tijesto.
Poklopljeno, udvostručilo je zapreminu.Tad sam ga premijesila i razvaljala na 0.5 cm debljine. Jednu polovicu sam namazala rastopljenim maslacem, a za drugu sam ostatku maslaca dodala  po 1kašiku origana, timijana, majčine dušice, mljevenog ružmarina i peršuna. Po originalnom receptu ide i 5-6 čena bijelog luka.
Tijesto sam izrezala na kvadrate i slagala ih jedan na drugi, te prenosila na nakrivljenu tepsiju.
Dvije štruce sam odvojila papirom za pečenje.
Tijesto je još malo nadolazilo, pa sam ga namazala jajetom i po njemu rasporedila ostatke maslaca. Peklo se na 200 C 15 min, a onda sam smanjila na 180 C i pekla još 20 minuta.
Šta reći! Okus, miris, izgled...sve mami da se uzme kriškica. Svaka se odvaja sama.
Ovo je dobra ideja za kruh sa raznim nadjevima i sigurno ću mu se često vraćati.
Hvala, Zorice!
Svima koji se odluče na pripremu, u slast bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar