srijeda, 17. siječnja 2018.

TOSTIRANE SJEMENKE

Kaže on meni : ,, Pa, ti sebi sama nalaziš posla i gdje ne moraš. Šta ti je sad to trebalo,,!?
Ali....uz razna jela sam dodaje i uživa,...
Pojam tostiranja označava termičku obradu, pečenje, bez dodatka masnoća.
Sjemenke sezama, buće, suncokreta, lana...jedna po jedna vrsta, pridružuju se u mojoj kuhinji.
Pronađoh odličan dućančić u kojem ,,u nema šta nema,,.
Stakleni boksovi, vagica, papirnate škaniclice, nasmijane prodavačice, cijene prihvatljive.
U maloj tavici, na umjerenoj vatri, ne skidajući pogled sa sjemenki, pržim i miješam drvenom lopaticom. Termička obrada traje kratko i valja dobro paziti da ne izgore.
Neko ih najprije opere, neko pržene malo zgnječi, ali ja ih samo brzo pretresem iz vrele tave u staklenu posudu. Ako ostanu u tavi, kao u receptu o pečenju lješnjaka, vrelina iz sjemenke ide iz sredine prema van, pa kad su okolo rumene, unutra su prepečene. Zato, brzo pretresti u hladnu staklenu ili keramičku ili limenu...nikako plastičnu, posudu.
Kroz recepte koji slijede, puno ću ih spominjati.
Odlučite li se jesti ih ovakve, u slast Vam bilo!



1 komentar: