utorak, 25. lipnja 2019.

SARMA OD KELJA

Sarmice su kao filigranski rad. Od izbora povrća, ovisi koliko će biti zahtjevan. Odlaskom kiselog kupusa sa scene, došli neki drukčiji listovi ,, na zamatanje,,.
Dobra glavica mladog kelja, planirana kao lešada uz brancine, izgubila 12 vanjskih listova.
Pažljivo sam im istanjila rebra. 
Posolila sam vodu čim je zakipila, ( sol podiže tačku vrenja), pa polagala u nju, najprije one vanjske, pa unutarnje listove. ( Vanjski su ipak tvrđi.) Kratko su se blanširali. Ocijeđeni, sasvim su se poravnali na tanjuru.
Fil je čista klasika. Mljevene junetine 300 gr, glavica luka, čeno češnjaka, sol, papar, malo začinske paprike,  nasjeckani peršin list, malo riže, 1 jaje.
Savila 12 sarmi.
Na dno šerpe nalila vrlo malo ulja, dodala kašičicu začinske paprike i 200 gr pelata. (Kako nisam imala potrebni, sjeckani paradajz, jednostavno sam pelate u čaši grubo usitnila.)
Poslagala po svemu sarmice, spustila mali desertni tanjur direktno na njih, podlila vodom i poklopila poklopcem. 
Lagano su vrijuckale 30 min.
Na kašiku brašna nalila malo vode, dodala soli i papra, izmiješala kako bi nestale grudice i polila po sarmama. Protresla posudu i kuhala još 10 min.
Na tanjuru, s vrhnjem, uz kuhani krompir i salatu, prava uživancija.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!







Nema komentara:

Objavi komentar