petak, 22. svibnja 2020.

KOLAČ S ROGAČEM I MAKOM

,,....Poješću sve kolačiće,
tebi u inat, postaću debela,
sve djevojke, neće biti slatke kao ja...,,
( ..pjevala je Marina Perazić...)
Jede mi se nešto slatko!
Ponekad posegnem za receptom, pa mu prilagodjavam namirnice iz moje kuhinje.
Ovaj se izvorno priprema s nadjevom od oraha i maka. Orahe sam potrošila, ali imam rogač.
(Prodano!)
Kolači mi često padaju na um predveče, kad je vrijeme odmoru. Uz muziku, polako u pripremu!
Biće da me kuhanje opušta. Biće da to baš volim!:)
Obično prhko tijesto, mijesila strojno.
2 jaja,
1 žumanjce,
5 žlica šećera.
Dok je zabijelilo, izvagala
200 gr oštrog,
200 gr glatkog brašna.
Po svemu naribala 200 gr maslaca.
Prhko tijesto umotala u prozirnu foliju i ostavila u frižider.
Za to vrijeme napravila nadjeve.
1.
200 gr mljevenog rogača,
100 gr šećera,
žlicu cimeta,
pa sve prelila s 1.5 dcl vrelog mlijeka.
Kad se ohladio, umiješala sam izmiksani bjelanjak koji je ostao od tijesta.
2.
200 gr mljevenog maka,
100 gr šećera,
korica limuna,
pa sve prelila s 1.5 dcl vrelog mlijeka.
( U zdjeli sam imala jednu jabuku, koju je trebalo potrošiti, pa sam ju naribala u fil. Jabuke i mak se vole.)
Dalje je lako.
Tijesto razvaljala na 60x30 cm, po malo posipajući oštrim brašnom.
Izrezala ga na 3 dijela dimenzija 20x30, kolika je tepsija.
Namotam prvi dio tijesta na oklagiju, odmotam na suhu tepsiju. ( Prhko tijesto zovu i masnim tijestom. Uvijek se polaže u suhu tepsiju.)
Namažem ga filom. Namotam drugi dio tijesta, odmotam na fil..
Ja sam mak namjerno stavila kao gornji fil jer jabuke mogu pustiti svoj sok.
Svaki sloj tijesta malo izbodem vilicom.
Tokom pečenja, toplina će izlaziti kroz rupice i neće ga podizati i namreškati.
Kolač se peče 40 min, na 180 C.
(Kolači od prhkog tijesta moraju biti blijedi. Ako porumene, tijesto je prepečeno.
Na dodir, kolač je mekan. Čini se, nepečen, ali baš takav mora biti. Ohladjen je prhak.)
Vreo pospem štaubom...onako iz cjedila za čaj, lupkajući rukom po rubu.
Bude praha po stolu, ali lako za to...
Hladan, narežem na kocke!
( Uz pripremu kolača, začas zamijesila i jedan kruh. Vrela rerna, mjesta u njoj ima, pa neka se peče o jednom trošku.)
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!




Nema komentara:

Objavi komentar