utorak, 3. ožujka 2015.

SALATA OD ROTKVE-RODAKVE-CRNE ROTKVE



Bilo da se radi o pečenoj janjetini, teletini, ribi ili grahu, ..,,ništa bez salate,, Odabir povrća koje obično na neki način zakiselimo, ovisi o godišnjem dobu. Mada je ponuda tokom cijele godine bogata, samo ono sezonsko, najbolje odgovara salatama.
Zimi, na mom stolu, često rotkva. U Hrvatskoj ju zovu povrtnica, ali se pojavljuju nazivi i rodakva i crna rotkva.
Kako god, ovaj tvrdi, crni, okrugli korijen, naučila sam jesti za salatu još u djetinjstvu. Tome naučih i svoju djecu.
Okus je žestok, ljut, pa kada korijen naribam, posolim ga i ostavim da malo odstoji.Tada rukama iscijedim sok.Oporost će nestati. Za začinjavanje dodam svježeg sira i vrhnja, malo ulja.
Ovakva salata može stajati par dana. Veoma je intenzivnog mirisa, pa mora biti dobro zatvorena.
Uz kakvo fino pečenje...il uz kakav dobar grah...U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar