srijeda, 4. ožujka 2015.

ZAGORSKI ŠTRUKLI

ZAGORSKI ŠTRUKLI

Nisu ni slutile Zagorke da će vještina njihovih ruku u pripremi ovog domaćeg jela zaslužiti da ono bude dio zaštićene kulturne baštine ovog kraja. Obitelji s mnogobrojnom djecom, valjalo je nahraniti.  Slično kao i u Bosni, izmodelirale su žene svoju verziju jela od tijesta i nadjeva.
Kako je ukusom zadovoljila i ona najprohtjevnija nepca, postade to nezaobilazno jelo i u Zagrebu.
Zamiješeno tijesto, u koje cesto ide i jaje, odvajalo se u malene jufčice, ,,mlinčeke,, . Kad bi odstajalo rastanjivalo se ,,mlinčenjakom,, našom oklagijom...I tako stotinama godina..
Napravih danas zagorske štrukle!
Nadjev je od svježeg sira, žumanjaka, vrhnja, ali rasporedjen u malene hrpice. Srolan kao pita, reže se tanjurićem za kavu, kao nekim kotačićem. Tijesto se zalijepi, pa nadjev ne curi. Takvi mali zalogajčići, štrukli, kuhaju se u vodi, pa peku u pećnici. Zarumeni se vrhnje sa kojim su preliveni.
Slatki, slani, kuhani, pečeni, u seoskim domaćinstvima i u vrhunskim restoranima, jednostavno fantastični!
Dio ponude ovog grada, s kojom se ne moze ,,fulati,,
Dakle, jeste li za moje zagorske štrukle?
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar