utorak, 28. listopada 2014.

HALVAPITA

 Onda kad sam je u roditeljskoj kući jela, nisam obraćala pažnju na način pripreme. Tad me kuhanje nije zanimalo. Danas, prisjećajući se starih recepata, ne mogu ovaj zaobići. Sjećam se samo da ga je mama pripremala začas! Obično bi najava kretala s onim...,,Sad ću vam nešto napraviti...,,
 Ono, bez čega nema halvapite, jest pravi jabukov pekmez koji se tradicionalno pravi u Bosni. Čitave su priče o tom ispričane , a da mu se još uvijek nije dala sva potrebna važnost.
 Napravljen od stare sorte jabuka, samoniklica, na taj način da se plod stišće, drobi, pa onaj sok, koji iz njih curi, dugo ukuhava. Bez šećera, prozirna tečnost, postane tamna tekuća masa. Okus je izuzetno dobar, sladak... Ljekovitost ovog pekmeza, priča je za sebe. Rok trajanja ne postoji.
Halvapita se pravi ovako..... Za malu tepsiju, dovoljno je 500 ml vode i 3 kašike jabukovog pekmeza, staviti da zakuhaju. U nekim je receptima dio vode zamijenjen mlijekom, ali ja tako ne pravim. U nekim se receptima dodaje šećer, ali  zaista nije potreban. Zavreloj tekućini dodati brašno, polako sipajući i miješajući. Za to je uvriježen izraz ,,zavariti,,!! Biće ga dovoljno oko 500gr.
Na vatri miješati dok se masa ne sjedini i ne stvori kompaktna kugla elastičnog tijesta. Tada, na malo nauljenu tepsiju, istresti sadržaj i pomoću kašike, pritiskanjem smjesu istanjiti. Neka tragovi kašike ostaju. Takvu neravnu pitu, staviti u rernu i peći na 180C, oko 30 minuta. Čim je ispečena, zaliti je sa nekoliko kašika jabukovog pekmeza. Slijevaće se pekmez u udubljenja, u neravnine ...
Bilo bi najbolje po svemu rasporediti domaćeg slatkog kajmaka, s mlijeka..
 Sjećanja me vežu za halvapitu, koja se kašikom reže i vadi na tanjure. Zato sam i ja ovu na isti način napravila. Mislim da to ne bi bila ona starinska poslastica, kad bih ju rezala na kocke nožem.. Ovako i vama preporučujem!
Recepti za stara jela, nama su ostavljena u amanet. Ne zaboravimo to!
U slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar