srijeda, 15. listopada 2014.

KUPUS KALJA
Nase podneblje, naslijedilo je od Turaka puno kulinarskih obicaja. Neke informacije govore, da  je svaka kuhinja, na ovim prostorima, koju mi nazivamo svojom, ustvari turska. Istina ili ne, danas vise nije ni vazno. Prigrlili smo ono sto nam je za nepce bilo privlacno. Otuda u Bosni puno jela koja se pripemaju u jednom loncu. Sjedine se namirnice, svojim okusima i mirisima, privuku bojama..Tako sve moguce vrste povrca, kuhamo skupa!
Isto je i sa kupus kaljom.
Na dno lonca izrezati glavicu luka, na krupnije komade, na nju dodati junetinu, mrkvu, malo celera, persuna, bijelog luka, nekoliko  krompira, pa kupus izrezan na siroke komade ili, ako su male glavice, na osmine. Sve posuti crvenom paprikom, solju, biberom, Vegetom, te zaliti paradajz sosom. Podliti vodom dok se kalja ne potopi.Na vrh staviti list lovora.
 Ovo jelo se ne mijesa. Sadrzaj se lagano protrese u loncu. Neka polako kuha.
Kupus je mekan. Pretpostavka je da ce se povrce prekuhati, ali bas paradajz ga od toga stiti.
Rezultat je ukusno meso, ukusno povrce i supica..Po zelji, u tanjur se doda malo vrhnja.
Naizgled, nije to neko posebno jelo, ali dugi staz kupus kalje u nasim porodicama, govori upravo suprotno.
U slast vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar