utorak, 14. listopada 2014.

LAZANJE
Talijani su od svog tradicionalnog jela napravili pravi spektakl. Tjestenina, nadjev, zacini..
Zasto bosanske pite ne ocaraju svijet svojim okusima? Mogu parirati svim mogucim slicnim jelima.
Lazanje pravim kad rucak treba podgrijavati. Od standardnog recepta, svakom pripremom, odmicem dodajuci nove i nove komponente..Provjeravam svojim osjetilima, ali i gledajuci one kojima ovo jelo pripremam.
Na sporetu su ukljucene sva tri ,,plina,,. Na jednom se lagano kuha nadjev, dinstani luk, mljevena junetina, bijeli luk, persun, malo svjeze paprike, izrezane na kockice, malo tikvice, mrkve...paradajz sos na kraju..Svo povrce usitnim u sjeckalici. Od zacina Vegeta, sol, biber,persun, celer, origano..ljubav, naravno, kao glavni zacin!
Na drugoj, na malo maslaca izmijesam par zlica brasna i podlijem sa mlijekom. Mijesajuci, besamel se polako zgusne..Dodam parmezan i zacinim sa malo vegete..
Na trecoj u vodu dodajem dio po dio tjestenine za lazanje, kratko prokuham, pa vadim i slazem u vatrostalnu zdjelu.
Svaki red polijevam nadjevom i besamelom. Volim da su lazanje u puno slojeva. Na kraju, zalijem sa malo vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Gornju koru bogato namazem besamelom i stavim peci na 180C oko 60 minuta.
Nikad ih ne rezem odmah. Neka se prohlade, stisnu, prozmu okusi i mirisi..
Ovo je mjera za jedan paketic kupovnih kora od 500 gr. Na to ide jednaka kolicina mljevenog mesa, a povrca, po zelji.Parmezana stavim 100 gr. Besamel obicno napravim sa 7 dcl mlijeka. To mi je sasvim dovoljno.
Jednostavno jelo, koje jako volimo!

U slast i vama bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar