srijeda, 22. listopada 2014.

NJOKE


Kupovne? Ni govora!
Domaće njoke vrijede svake  minute  utrošene za njihovu pripremu. Nakon što ih nekoliko puta napravite, to je jednostavan posao.
Ja ih pripremam na sljedeći način.
 Krompir izrežem na kocke kao da želim kuhati pire. Skuham ga, ocijedim i ohladim. Na količinu od kilogram krompira, dodam 2 jaja, čašu od 2 dcl griza, malo soli, te polako mijeseći dodajem oštro brašno. Glatko nikako ne dolazi u obzir. Tijesto mora biti podatno pod rukom i ne smije se lijepiti. Podijelim ga na 5-6 dijelova i napravim dugačke valjke. Nožem rezem komade od 2-4 cm. Neka su svi jednaki. Pažljivo svaki oblikujem u ruci, pa prevučem preko vilice, kako bi ostao otisak.
Ovako napravljene njoke, kratko skuham u posoljenoj vodi. Nikad ih ne stavim previše. Čim isplivaju, gotovi su.
 Uz neke saftove, pašticade, pesta, ili jednostavno posut parmezanom, prava su delicija..
Domaći njoki, u slast vam bili!




Nema komentara:

Objavi komentar