utorak, 21. listopada 2014.

KAKO UKISELITI KUPUS
Kiseli je kupus, u našim krajevima, još uvijek ,,ručna radinost,, U ponudi je kupovni u svim kombinacijama, ali domaći je priča za sebe.
Još nam se po naseljima voze kamioni iz kojih pozivaju i nude vreće sitnijeg, krupnijeg, varaždinskog, ogulinskog...
Izabrati izmedju pljosnatih glavica ili onih okruglih...za sarmu ili ribanje...Nekom veliki posao, nekome čisto zadovoljstvo.
Godinama kiselimo samo glavice za sarmu. Za salatu ih sama, ukiseljene režem. Savjeta o dodacima je puno, od zrna kukuruza, za žutu boju, lista lovora za miris,  cvekle koja oboji rasol, do ovog mog....samo sol!
Sjećam se stare, drvene bačve, koju smo u Doboju imali. U ,,pola zime,, na vrhu bi se uhvatio debeli led. Ruka bi bila smrznuta dok bi izvadila glavicu za sarmu...
U plastičnu bacvicu stavimo vreću za kiseljenje. S njom je jednostavnije.
Mjera se uzima naspram bačvice. Naša je od 60 litara. Kupili smo 25 kg kupusa, izdubili korijen u svakoj glavici i napunili ju solju. Količina soli je 2% na cjelokupnu zapreminu, znači 1.2 kg.
Potrebno ih je složiti tako da otvori budu okrenute prema gore. Ovako složene glavice moraju malo odstajati. Tek sutradan, pažljivo nalijemo vodu, pazeći sa mlaz odmah ne ispire sol iz korijena.
Ostaje samo povremena kontrola i čekanje...
A onda, jednog zimskog dana...žut kao dukat..pa za salatu, pobiberen, za sarmu, za podvarak...Procijeđen rasol, nekad toliko hvaljen...
U slast vam bilo, dragi moji!





2 komentara:

  1. Divno, hvala na podsjetniku. Jedva cekam da kuca zamirise prvom sarmom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Podsjećam se i ja recepta...pa mi pade na pamet ono tvoje..U N.Y, na balkonu, kiseli se kupus..Puno pozdrava mojoj Sarajki, svjetskoj putnici!

    OdgovoriIzbriši