subota, 11. listopada 2014.

PITA OD STAMBOLKE

Obojile boje jeseni i ponudu na stolu..Crvene, narancaste, zute, velike tikve koje u nasim krajevima razlicito zovu..Stambolka, naziv pod kojim ju prepoznajemo u Doboju i okolici!
Pravimo je pecenu u rerni...fine snite, same ispecene, ...kuhanu..a ja se danas odlucih za pitu.
Obicno vuceno tijesto, tanko...Ostavila sam ga da malo odstoji i prosusi se!
Nadjev je jednostavan.
Naribana stambolka, secera, cimeta, vanilije..
Posipala sam siroko, pa tako i motala pitu. Malo nauljena, pece se oko 30 minuta na 180 C.
Dobije finu koricu, a kuca zamirise jednim vrlo neobicnim, ugodnim mirisom.
Po vrucoj, staub secera...i to je to!
 Narancasti fil parira ovoj ljepoti koju vidim kroz prozor.
U slast vam bilo, dragi moji!



Nema komentara:

Objavi komentar