četvrtak, 30. listopada 2014.

RIZOTO SA PILECIM BATACIMA

Prva asocijacija na rizota, za mene je priprema jela s posebnom paznjom i strpljenjem. Okus, izgled, sljubljivanje namirnica...sve je vazno!
Za ovaj rizoto sam birala piletinu. Ostrim nozem otkosteni bataci i zabataci, narezani na zalogajcice, neka malo ,,odmore,, zacinjeni uljem, solju i biberom. Tako ce u sebe bolje primiti okuse. Rucak za troje, tri bataka i zabataka, dovoljno! Kosti stavim u malo vode, zacinim Vegetom i solju, te ukljucim da se kuhaju. One ce dati temeljac za rizu!
Priprema rizota pocinje przenjem komadica mesa. Otklopljeno, neka dobro zamirise na fino pecenje, uz mijesanja, na jakoj vatri..Tada dodati glavicu izrezanog crnog luka, malo mrkve i Vegete. Cim luk dobije staklastu boju, nastaviti s dinstanjem. To otprilike traje 20-tak minuta.
 Kad je sve mekano dodati jednu veliku solju za caj, rize. Moj odabir za rizota, uvijek je riza okruglog zrna! Mijesati  s paznjom, da se sjedini sa ostalim namirnicama, toliko dugo, dok se ne pocne lijepiti za dno.Tad pocinje podlijevanje. Ocijedjeni temeljac naliti u istu soljicu kojom se mjeri riza. Dovoljna je 1.5 soljica. Postepeno, pomalo, uz pazljivo mijesanje, na niskoj temperaturi. Kad se ulije sve, poklopiti i pustiti da se riza skuha do kraja. Zrna moraju biti u sredini tvrdkasta, a okolo mekana. Tad je rizoto gotov.
 Malo lista persuna...po zelji parmezana...i to je to!!
U slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar