petak, 7. studenoga 2014.

VELIKA ČOKOLADNA GRILAŽ TORTA


Za posebne ljude i posebne prilike, upuštam se u ovu divnu čokoladnu avanturu. Predivna, sva kremasta, sočna, torta koja još nikog nije ostavila ravnodušnim.
Danas smo je imali na stolu u čast mog sina Matea.
Slavio je 25 rodjendan! Ljubi ga majka!
Ovo je recept.
Priprema počinje sjeckanjem 300 gr oraha na krupne komade. U šerpi otopiti 300 gr šećera u karamel. To znači, bez ičega, na umjerenoj temperaturi, pustiti šećer da se sasvim istopi, a da se pri tome ne miješa.
U njega istresti orahe, promiješati da se sastojci sjedine, pa sve skupa istresti na vlažan veliki tanjur. Ohladiti.
To je grilaž!
Kidati ga na komade, pa samljeti na mašinu za meso ili orahe.
Priprema kora počinje miksanjem 12 bjelanaka u čvrst snijeg.
Posebno izmiksati 12 žumanjaka, 16 kašika šećera, 2 kašike brašna sa 1 praškom za pecivo, dodati grilaž. Pažljivo kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Ispeći 5 kora, svaku za sebe. Pokušala sam peći jednu, pa rezati, dvije, pa rezati, ali najbolja je baš ovakva.
Zagrabi se 2 velike kutlače smjese, rastanji na papir i ispeče u modli za tortu br 28. 180 C, 15 minuta.
Kad su kore pečene, počinje priprema kreme. Na pari miksati 4 jaja, 160 gr šećera, 300 gr izlomljene fine čokolade za kuhanje, 2 kašike mlijeka. Dugo miješati dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Kad se ohladi, dodati joj izmiksan maslac.
Mazati kore tanko.Ne treba ih navlažiti. Od grilaža budu, predivno sočne.
Namazati tortu okolo i ostaviti da se hladi.
Ako nemate posebna pomagala za rezanje ili tanak dugački nož, vrlo jednostavno tortu možete izrezati koncem.
Dupla nit, preko cijele torte, po sredini. Zategnuti držeći s oba kraja i polako ,,piliti,, potežući jednu, pa drugu stranu. Nit izvlačiti na jednu stranu, sa dna torte, uz podlogu. Odmah izrezati cijelu tortu. Stranice svake kriške biće besprijekorno ravne.
Eto, mali, praktični savjet..Možda nekome pomogne. Ako nije lijepo izrezana, to jako utječe na cjelokupan dojam.
Nisam baš od hvaljenja, ali ovim se zaista želim pohvaliti.
Proces pripreme ove predivne torte traje punih pet sati. Okus opravdava svaku minutu, a razlog...pa majka bi srce svoje dala, a kamo li ispekla sinu omiljenu tortu!
U slast vam bilo!








Nema komentara:

Objavi komentar