nedjelja, 21. prosinca 2014.

NADJEVENI TROKUTICI
Svake godine moj muz naruci bas ovaj kolac. Sto li?
Miris pecenih oraha na prhkom tijestu, zaista je odlican. Trokutici odmah budu vrlo mekani.
Za tijesto je potrebno130 gr omeksalog maslaca,100gr secera, 300 gr brasna, pola ostrog-pola mekog, 1 prasak za pecivo, 1 vanilin secer, 2 jaja, mrva soli.
Dobro umijeseno tijesto nek odmara u frizideru dok se napravi nadjev....
Najprije malo domaceg pekmeza, ja sam ovaj put upotrijebila svoj od drenka, razrijediti sa malo vode, da se lakse maze.
Za nadjev je potrebno 200 gr maslaca, 200 gr secera, 2 zlice vode, polako zagrijati. Na otopljene namirnice dodati 400 gr oraha.
Tijesto razvaljati izmedju 2 papira za pecenje, usporedjujuci sa velicinom najveceg pleha od rerne. Dotjerivati dimenzije dok se ne dobije oblik dna. Tada gornji papir skinuti, a tijesto na donjem papiru samo smjestiti na dno tepsije. Ravnomijerno ga namazati pekmezom, pa preko njega rasporediti nadjev.
Peci na 180C 20 minuta. Iako se cini da je nadjev pod rukom mekan, gotov je i stvrdnuce se hladjenjem.
Okrajke odrezem nozem, pa kolac izrezem na jednake kocke. Moje su 7cm sa 7 cm. Nakon toga ih dijagonalno jos jednom prerezem, da dobijem trokutice. Sitniji kolaci se mrve. Nadam se da cete uzivati u ovom finom kolacu, koji malo koga ostavi ravnodusnim!
U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar