subota, 20. lipnja 2015.

DOLMA OD TIKVICA

Preplavile su tržnice. U rano jutro ubrane, pa im iz otrgnutih peteljki još curi ljepljivi, prozirni sok. Po zelenoj kori, još su tanke nevidljive iglice.
Od tikvica na stolu čuda možemo praviti.
Nekoliko je vrsta dolmi, ali ja se danas odlučih za ovu malu. Toliko je ostalo mjesta u rerni, uz druge posude.
Na Ohridskom jezeru kupih ovu malu ,,tavu,, za tavče gravče. Tikvice se taman u nju smjestiše.
Nadjev je od mljevene junetine, luka, jednog i drugog, malo naribane mrkvice, mlade..malo riže, soli, bibera, sjeckanog peršuna, malo ulja i vode..
Izdubljenu sredinu sam poslagala medju nafilovane komade, zalila s malo vode, dodala komadiće maslaca i pod folijom pekla.
U malo vode sam izmiješala kašičicu brašna i dobre dvije, vrhnja. Otkrila dolmu, pa je polila smjesom. Još kratko zapekla i isključila.
Ljeti me dolme začaraju. Rano ujutro pripremljene, prijaju i hladne tokom cijelog dana. Vrlo lagane, nemasne, ponekad u nadjevu , pune povrća, ostavljaju mogućnosti za svakakve inovacije..
U slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar