Pogledah pripremu sandžačkih mantija. Kroz jednostavnost koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva, sve izgleda jednostavno.
Jutro sam počela s pripremom ovog finog jela. Uz miris kafe..napravih nadjev. Pola kilograma mljevene junetine, začinila sam sa biberom, solju, malo ulja, i malo vode. Dodala sam joj jednu veliku glavicu crvenog luka, sitno isjeckanu. Dobro sam izmiješala rukom, jer mi se tako sve bolje sjedini, pa poklopljeno, ostavih u frižider.
Mali odmor uz prvu šoljicu kafe...prozori širom otvoreni...prva ljetna jutra..mirisna i bučna od ptica u brezama..
Jufku sam zamijesila od 800 grama bijelog brašna.
Fino, podatno tijesto, dobro sam ,,namladila,, u dvije jufke, pa prstima posula brašnom i pokrila krpom.
Uživanje u drugoj šoljici kafe...Ne odričem se tog jutranjeg rituala..
Oklagijom sam tijesto razvaljala. Usporedo se topilo 100 gr maslaca i par kašika ulja. Polila sam nasumično jufke ovom smjesom i ostavila da odstoje 15-tak minuta. Jutro je već toplo, pa bi dugotrajno stajanje jufke rezultiralo pretjerano mekanim tijestom.
Povlačeći krajeve rukama, rastanjila sam ovu finu koprenu iz same sredine, na cijeli stol, a zatim sam donju trećinu prebacila na srednju, prošla s druge strane stola, pa gornju trećinu, prebacila na onaj poduplani dio.Tako sam dobila široku traku, duž cijelog stola, u tri sloja.
Nadjev za mantije se stavlja u hrpice. Podijelila sam ga na dva dijela, za dvije jufke, pa rasporedila uz rub, srolala i dobila malo deblji tuljac. Pažljivo sam rukom tržila fil, pa u praznom prostoru rezala. Ovaj recept nije predviđao da se svaka mantija oblikuje kao mali zamotuljčić, u kojem se krajevi zavrću ispod, pa sam odrezane komade slagala jedan do drugog.
Sve sam ponovila sa drugom jufkom, dok se rerna zagrijavala na 250 C.
Prelila sam sve sa malo otopljenog maslaca i stavila peći. Čim dobiju boju, mantije valja smanjiti na 180 C da bi se meso dobro ispeklo.
Nasjeckala sam dva veća čena bijelog luka, dodala ih u litru jogurta i promiješala. Time prelila pečene mantije i pokrila tepsije krpama.
Po čemu se razlikuju od bureka? Slojevi jufki podsjećaju na lisnato tijesto, a okus mesa i jogurta, savršeno paše uz aromu bijelog luka..Preporučujem!
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar