petak, 19. lipnja 2015.

MUSAKA OD TIKVICA

Uz pripremu dolmi, vrlo često u rerni završi i kakva musaka. Jela u malim tepsijama, složena jedna kraj druge, peku se zajedno. Podsjeća me to na aščinice po Sarajevu kad je na tanjuru bilo svega po malo..Vadila bi kuharica razna jela iz tendžera, slagala jedno do drugog, pa zalivala umacima. Okusi bi se sljubili i zauvijek privlačili kušača ovakvoj hrani.
Tako se i danas uz zapečeni japrak i punjene tikvice, rumenila i musaka od tikvica.
Nadjev nisam odvajala, pa je u ovom bilo i riže. Junetina, pažljivo samljevena, luk jedan i drugi, malo peršuna, malo ribane mrkvice, začinjeno sa solju, biberom i malo ulja..Sloj tankih šnitica neoguljenih tikvica, nadjev, pa opet sloj tikvica i na pečenje. Uvijek pod folijom, da se ne isuši..Pred sam kraj, zalijem mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka. Ova će fina smjesa zarumeniti i dodatno mamiti.
Kasno proljeće i ljeto, svojim divnim plodovima obogatili su stolove.
U slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar