subota, 1. kolovoza 2015.

PAPAZJANIJA

Moj je otac sve uvijek okretao na šalu, pa bi i nekakav nered koji bismo brat i ja znali napraviti, kao djeca, zvao ,,papazjanijom,, Pačurlijo, kakva je to papazjanija?, kao da ga čujem!
Shvaćala sam tu riječ kao džumbus...a danas znam da nisam bila potpuno u krivu.
Papazjanija, koliko god se čudno zvala, vrlo je ukusan zalogaj, ako se nalazi u loncu.
 Izvorno, priprema se u zemljanoj posudi, al ju ovaj put napravih u običnoj šerpi, na plinskom plamenu.
500 gr junetine, od vrata, jer je taj dio najmekši, izrezala sam na male zalogajčiće.
U drugoj, većoj posudi, narezala sam dvije velike glavice luka, par čena bijeloga, 2 velike mrkve na deblje kolutove, malo graška, 2 paprike na kocke srednje veličine, 1 patlidžan, 1 peršun s korijenom, malo celera, 2 paradajza, 1 feferon.
Svo povrće sam posolila, pobiberila posula sa malo ulja i crvene začinske paprike, te pažljivo izmiješala. Na dno lonca polovica ove šarene smjese, na nju meso, bez začina, a preko ostatak. Podlila sam sa malo vode, tek da potopi polovicu namirnica. Na laganoj temperaturi, 2 sata, bez miješanja, treskanja posude..Apsolutno bez nadzora..Povrće će ostati čitavo, meso fino omekšati i upiti okuse i mirise povrća, a safta će biti sasvim dovoljno. Ljutina feferona vrlo će blago obojiti okus.
Uz kuhanu rižu s malo svježe naribanog parmezana, zalogaj za 5!
Papazjanija, moja preporuka, s razlogom!
U slast vam bilo!







Nema komentara:

Objavi komentar