četvrtak, 10. prosinca 2015.

KUKURUZA

,,Halo, mama, kako si?
Kako ti praviš kukuruzu?
 Kukuruzu? Otkud ti sad to? Pa, napravila bih. Nisam dugo. Imam domaćeg kukuruznog brašna.
 Nema ti tu mjere. Naspeš brašna, onako, odoka. Ovamo nek ti vri voda. Nemoj soliti.Tu ne ide sol. Malo sladi kukuruz, tako treba..Onom ključalom vodom zapuriš brašno i miješaš kuhačom. Koliko je to vode? Pa, vidjećeš, odoka..Nek se stvori gusto tijesto.
U jednu je  oblu zdjelu  prebaci. Poravnaj fino rukom. Nek nije predebela. U zdjeli nek stoji.To se kaže-upoležači. Kasnije je prevrni u blago nauljenu tepsiju, pa je gore malo rukom poulji.
 Nek se peče poistiha. Trebaće joj vremena. Nemoj da je jaka vatra.
Pečenu je zamotaj u čistu krpu, onu koja je samo za pite. Kad se malo ohladi lomi, nemoj rezati..Sira i kajmaka..malo suhog sira..ljepota.....,,

Nisam je prekidala da kažem ono što od ovog recepta znam. Nek sve ispriča. Pažljivo slušam. Uvijek se ima šta naučiti.

,,Halo, mama...samo da ti kažem...Super mi je ispala kukuruza...Hvala ti!!,,




Nema komentara:

Objavi komentar