Nije pita, nije kolač, al se uz tradicionalne recepte za bosanske slastice, smjestila kao omiljeno jelo mnogih.
Baš u vrijeme kad se gajbice šljiva nose u kuhinje i kad se nakuhavaju pekmezi i džemovi, kad je ovo voće mekano i slasno..pravi je trenutak za šljivopitu.
Priprema je jednostavna. Ovaj put sam čekala drage prijatelje koji dolaze izdaleka. Sve što znam da vole i da su poželili, napravila sam, a tad pogledah u šljive. Domaće, prefine...Tamo gdje žive, nema takvih..
I krenu priprema. Malo nauljena tepsija..Po njoj tanki sloj brašna, pa šljiva do šljive. Slasno meso prema dolje, korica prema gore. Dok se rerna ugrijala, tepsija puna. Po šljivama šećera. Nek ga nije ni previše, niti premalo. Pečem na 200 C, oko 20 minuta. Istopiće se šećer! Istopiće se šljive.!
Veselje, kad su došli!
Smijeh kad su na prozoru vidjeli šljivopitu kako se hladi! Oduševljeni...Jeli, nego šta!!
U slast vam bilo!
šljivopita
Draga gospođo Selma, šljivopita miriše do Sarajeva! Vežem kecelju da je i ja napravim:)
OdgovoriIzbriši