četvrtak, 21. siječnja 2016.

ČORBA ILI...ŠTA KAD OSTANE NADJEVA OD DOLME ?

Šta kad ostane nadjeva od dolme?
 Pa, ništa! Napravim čorbu!
 Kakvu čorbu?
 Ma, odličnu!
Koliko nadjeva može ostati? Dvije-tri kašike?
Dosta!
Malo ulja, sitno nasjeckana glavičica luka, malo prodinstana. Na nju fil, prodinstan...dok čistim 2-3 krompira, 1 mrkvu...Sve na sitno u lonac...Malo se namirnice lijepe za dno! Pa, neka! Ne smeta!
Malo soli, bibera, kakvog suhog začina, kašiku začinske paprike..Malo ljute, ko voli....Malo, nahero poklopiti...Nek sve omekša..
Posuti po svemu kašiku brašna..onako, okolo-naokolo..Začas izmiješati...Podliti vodom..
Kad zakuha, smanjiti, pa nek tako vrijucka 15-tak minuta..Pazi da ne pokipi! Šporet je ko sunce!
U sve, dobre 2 kašike vrhnja..Izmiješati i isključiti..
Šta kad ostane nadjeva?
Pa, kako šta??
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar