petak, 22. siječnja 2016.

ŠARENA DOLMA

U kulinarstvu, kao u svemu drugom, iz svakog izvora po neka informacija, kako bi hrana bila ukusnija.
I šarenu dolmu prate takvi mali savjeti da bi se sve u jednoj tepsiji sljubilo, jedno drugo začinilo. Paprike, ko paprike, izdubljene i napunjene smjesom. Malo žutih, malo crvenih, da privuku na sebe poglede. Tikvice, obično rezane na kolutove, ovaj put drukčije. Oponašaju oblik paprike, pa su na taj način i izdubljene. Na isti način, rezani i patlidžani.
U filu je uvijek mljevena junetina. U njoj je sitno sjeckan luk, malo bijeloga, malo lista peršuna, sve što se iz povrća izdubi, sitno nasjeckano i izmiješano, sirova riža, malo začinske paprike, po želji sitno naribana manja mrkva, soli, bibera, malo vode.
Povrće nikad ne pretrpam, kako bi nadjev bio mekan. Poslagano u tepiju, jedno uz drugo, malo nauljeno, sa pokojim paradajzom između, fino ušuškano folijom, neka se peče na 200 C oko sat vremena. Tokom pečenja, obavezno jednom svaki napunjeni komad, pomoću dvije kašike okrenem. Pred kraj skinem foliju kako bi povrće dobilo boju. Po želji, sve skupa preliti kiselim vrhnjem i dodatno zapeći.
Dolme su biseri bosanske kuhinje. Za nekih ručaka na Baščaršiji, sjećam se tendžera iz kojih bi žena u pregači, vadila malo po malo od svega na naše tanjure. Kutlačom bi grabila po malo safta, pa sve skupa dodatno začinjavala. Za onim drvenim stolovima, zagledali bi u ljepotu svakakvih jela, sjedinjenih u jedan ručak...Malo dolmi, malo bamije, đuveča, hadžijskog ćevaba,japraka,...a sve sa somunima vrućim..
Rahatluku nigdje kraja nema...
U slast vam bilo!



1 komentar: