petak, 22. siječnja 2016.

RIŽOTO S PILEĆIM BATACIMA


Ledeni dani u Zagrebu. Hladna zima bez snijega. Ipak, grije nas zimsko sunce. ...Jučer, prolazim pored štandova s cvijećem. Stigle dubrovačke mimoze.  Mirišu! Žute se na sve strane, Vire iz cekera mali buketići....Griju i pogledi na ljepotu, ko ljepotu primjećuje.... ...ali..vratimo se kuhanju..

Prva asocijacija na rižota, za mene je priprema jela s posebnom pažnjom i strpljenjem. Okus, izgled, sljubljivanje namirnica...sve je važno!

Za ovaj rižoto sam birala piletinu. Oštrim nožem otkošteni bataci i zabatci, narezani na zalogajčiće, neka malo ,,odmore,, začinjeni uljem, solju i biberom. Tako će u sebe bolje primiti okuse. Ručak za troje, tri bataka i zabatka, dovoljno! Kosti stavim u malo vode, začinim Vegetom i solju, te uključim da se kuhaju. One će dati temeljac za rižu!

Priprema rižota počinje prženjem komadića mesa. Otklopljeno, neka dobro zamiriše na fino pečenje, uz miješanje, na jakoj vatri..Tada dodati glavicu narezanog crnog luka, malo mrkve i Vegete. Čim luk dobije staklastu boju, nastaviti s dinstanjem. To otprilike traje 20-tak minuta.

Kad je sve mekano dodati jednu veliku šolju za čaj, riže. Moj odabir za rižota, uvijek je riža okruglog zrna! Naravno, rižu ne treba prati, apsolutno nikada. Pranjem riže-ništa od finog rižota!
 Miješati s pažnjom, da se sjedini sa ostalim namirnicama, toliko dugo, dok se ne počne lijepiti za dno. Tad počinje podlijevanje. Ocijedjeni temeljac naliti u istu šoljicu kojom se mjeri riža. Dovoljna je 1.5 šoljica. Postepeno, pomalo, uz pažljivo miješanje, na niskoj temperaturi. 
Niti slučajno ne izliti svu tekućinu odjednom..Rižoto je ,,sitni ručni rad,,..
Kad se ulije sve, poklopiti i pustiti da se riža skuha do kraja. Zrna moraju biti u sredini tvrdkasta, a okolo mekana. Tad je rižoto gotov.
Malo lista persuna...po želji parmezana...i to je to!!
U slast vam bilo!

1 komentar:

  1. Potekla mi voda na usta. Baš se spremam u kuhinju i dala si mi ideju, biće rižoto!

    OdgovoriIzbriši