petak, 19. veljače 2016.

ŠTRUDLE OD PRHKOG TIJESTA S ORASIMA, VIŠNJAMA, LJEŠNJACIMA...

Nerado ljudi govore o svojim godinama. Ja ne znam zašto! Nisu li naše bore znakovi naših mudrosti?
Znakovi pređenog puta?
Godine kroz vrijeme i kroz živote ljudi kojima smo okruženi.
Godine i kroz živote toliko važnih ljudi koji s nama ne žive, ali su tu, stvarni svakodnevno.
Istinski prijatelji s kojima se razgovara i bez riječi.
Vrlo je malo takvih ljudi u životu, koji nam dodirnu dušu jednom i u njoj zauvijek ostanu. I ne viđamo se često, ali se čujemo svakodnevno, pišemo, šutimo, razumijemo, ...podrška smo jedna drugoj, ali i glas razuma, upozorenja..Beskrajno veliko bogatstvo, nezamjenjivo. Prijateljstvo ne nađeš. Ono nađe tebe...kao sudbina..
A ponekad, za divnih posjeta...i kuhamo jedna drugoj..
Ovakve kolače ja volim, a znam da voli i ona..
Prhko tijesto koje u par malih razlika koristim u raznim varijantama, danas oblikujem u štrudle.
250 gr oštrog brašna, 250 gr glatkog, prašak za pecivo, 4 žumanjka, 150 gr šećera, 1 hladan maslac narezuckan ili nariban, 3 kašike vrhnja.
Brzo umiješeno tijesto, umotano u plastičnu foliju, odloženo u frižider da odmara.
Prvi nadjev- 200 gr oraha preliti sa 3 dcl vrelog mlijeka u kojem se otopilo 100 gr šećera. Neka orasi fino upiju mlijeko.
Drugi nadjev- 300 gr višanja, 5 kašika gr griza, 100 gr šećera prokuhati i ohladiti.
Treći nadjev- 200 gr lješnjaka i 3 kašike mljevenog keksa preliti sa 3 dcl vrelog mlijeka u kojem je 100 gr šećera.
Na papiru za pečenje tanko razvaljam tijesto.To je jako važno. Namažem ga s jednim nadjevom do pola, a s drugim, drugu polovicu. Obično je to kombinacija nekih od ova tri. Uz sam rub,  tijesto ostavim nenamazano.
Rolanje počnem pažljivo rukom, a završim podizanjem papira za pečenje. Krajeve rukom zatvorim kako nadjev ne bi curio. Izrežem ih na dimenzije širine tepsije. Za ovu mjeru to je ona  40-20 cm.
Pećnicu ugrijem na 200 C. Štrudle premažem kistom, mlijekom i stavim peći. Nakon 15 min smanjim na 180, premažem s razmućenim jajetom i pečem još 25 minuta.Visoke su i moraju se duže peći.
Vrele štrudle pospem šećerom u prahu. Režem ih reckavim nožem, pažljivo...tek kad se potpuno ohlade.
Za mene, izuzetna poslastica
...Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!










3 komentara: