Gledaj! Rajngla emajlirana, kao one prije. Kašikom malo masla ili maslaca. Nemoj puno. Nek se polako otopi. Ovu malu glavičicu luka nasjeckaj. Sitno, nek bude kao riža. E, sad dinstaj da fino omekša. Ne smije izgoriti.
Biraj krompir srednje veličine. Lakše se u ruci drži. Oguli nekoliko komada,pa ,,sjecaj,, nek su male kockice. Fino, na luk. Pomalo miješaj.
Zalijepiće se!
Neće!
Nek je lagana vatra. Miješaj da fino zastakli sve. Nek omekša. Malo soli, Vegete, bibera. Pospi kašiku brašna, brzo izmiješaj i nalij tople vode. Koliko? Pa, vidjeceš dok ne dobiješ ni gustu ni rijetku čorbu. Pusti nek malo kuha. 5 minuta, 10.
Fino, nasjeckaj peršunova lista, pa pospi tek kad isključiš. Nemoj prije. Nek malo odstoji. Sve je ljepše kad malo odstoji. Kašiku kajmaka u čorbu u tanjuru.
Jesi zapamtila?
Jesam!
E, ovo ti je osnovna krompir čorba. Drugi put ćemo dodavati malo mrkve, malo faširanog mesa, možeš svakakvog povrća, ljetnog, ali ova obična i nije tako obična. Odlična je!
Znam!
Ko god ju je probao, kaže da je dobra. Šta je to u tih par namirnica..Možda polagana priprema, sve ufino..I pečeni krompir je običan, pa ga svi vole..Najzanimljivija su ta jednostavna jela...
U slast ti bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar