petak, 11. ožujka 2016.

PILEĆA DŽIGERICA I PIRE

,,Ja od jutros nisam stala!,,
Uzrečica u narodu prihvaćena. Prisvojile ju najviše domaćice. Uz nju, - ,,diže,, se kuća, peru prozori, klofaju tepisi, miču kauči i vitrine. 
Uz -,,Ja od jutros nisam stala!,,- može se i kuhat i nakuhavat, mijesiti i peći.
Sva od rada, ženskog, ova rečenica. Često se kao vid kuknjave dopunjava na...
,,Ja od jutros nisam stala, sestro slatka!,,
Ovim se pokazuje susosjećajnost prema onoj koja sluša, a u istom je poslu. Obično se, kao normalno,  nadlanicom obriše znaj sa čela....bilo ga il ne bilo...

Danas se žene rasteretile ove stege, pa olakšavaju sve što se olakšati da, pa ne rade ništa što ne moraju. 
Hvala dragom bogu da je tako! Čini mi se da zbog toga muškarci kuknjave, ali od toga fajde nema.Valja im prihvatiti novi poredak.
Pa dok su se moji poslići danas smjenjivali, ručak je bio maksimalno pojednostavljen. Ponekad i takvih treba.
Pileća džigerica-jetrica. Friška, izrezana na veće komade. Srca očišćena od žilica i prepolovljena kako bi se odstranili ostaci krvi.
U šerpi kocke krompira za pire.
Luk sam lijepo zastaklila. Pokrio dno tave i tako se krčkao... i pola sata...
Na njih džigerica, polako se pekla, uz pažljivo okretanje. Poklopac malo neheren, kako bi i unutra bila pečena. Medju prste soli, malo bibera...Gotova za 15-tak minuta.
Krompiri mekani, ocijeđeni, fino propasirani. U njih malo mlijeka i maslaca.
U kombinaciji, ova dva jela, obrok čisto dobar.
Da ne bi život bio presladak, zaljutila sam ovaj ručak ko zolj ljutim papričicama..
,,Ja od jutros nisam stala, sestro slatka!,,
U slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar