Sva riba koja je nekad bila na našem stolu, bila je riječna.
Dolaskom u Zagreb, upijala sam znanja o odabiru, čišćenju i pripremi morske ribe. Na svakom sam savjetu zahvalna. .
Slast plave ribe i njena vrijednost, daleko su poznate. Ono što nas odbija, uvijek je baš čišćenje ove sitne ribe. Ipak, kad pitaš, slušaš, svašta naučiš, pa primijeniš.
Dan sam provela u šetnji centrom Zagreba, svaki put nanovo oduševljena njegovom ljepotom. Pred sam polazak kući, nabava ribe na Dolcu.
Inćuni friški, prefriški..Sinoć ulovljeni!
Biće to ručak za pola sata, niti minuta više!
Ovo su one situacije kad se povratkom u stan, gleda prema kuhinji, šta je na šporetu za ručak....a tamo nema ničega...
Ne zadugo!
Ja ću napraviti ručak, a ti pokupi veš sa šrtrika i lijepo ga složi!
Može? Može!
U lonac nalila vodu, posolila, poklopila i uključila. Četvrtinu male glavice kelja izrezala na kocke i stavila unutra. Očistila 2 veća krompira izrezala i dodala kelju..
Inćune sam oprala na cjedilu i kuhinjskim makazama, odrezala dijelove trbuha gdje su iznutrice. Naučila sam to od jedne osamdesetogodišnje Hvaranke. Za 500 gr ribe, bilo mi je potrebno par minuta. Glave sam ostavila, što je savjet drage bake Branke iz Pirovca.
Tada sam u vrećicu za zamrzavanje nasula par kašika oštrog brašna, i trećinu ribe stavila unutra. Nježno sam okrenula da se dobro obloži sa svih strana.
Ulje je već vrelo i riba ide na pečenje. Nakon minutu, dvije, svaku okrećem.
Na daščici režem 2 čena bijelog luka. Druga tura ribe ide u istu vrećicu, a prva tura van iz ulja, na tanjur.Nikada, ali baš nikada ribu ne prepečem!
Sljedeća tura na pečenje, a treća u brašno.
Kelj i krompir su skuhani. Procijedim ih, pretresem u zdjelu i pospem lukom i maslinovim uljem.
Druga tura ribe je gotova. Ide van, a peče se treća, zadnja.
Popeglani stolnjak na stol sa tanjurima i čašama. Neka je i maslinovo ulje tu. Domaće, hladno tiješnjeno, nikakvo drugo... Njega ću politi po ribama. Gasim plin. Pregača mi više ne treba!
Kelj na lešo u zdjeli, ribe na tanjuru, morske soli među prstima po njima.....
Osmijeh na lice...Ruuuučak...
U slast vam bilo!
bogme za ovakav ručak skupiću ti i ja veš sa štrika i leeepo ga složiti ... ;)))
OdgovoriIzbrišicmoki ***
mmm...hoću kod tebe na ručak!
OdgovoriIzbriši